Vad tittar rekryterare efter på LinkedIn? Den frågan får jag OFTA när jag är ute och föreläser. Och här kommer svar!
Jag bad rekryterare och HR-specialister i mitt nätverk berätta hur de tänker när de letar kandidater på LinkedIn. Samtidigt som flera av dem noga framhöll vikten av ett personligt möte (offline) är det tydligt att det finns flera viktiga parametrar att fila på om du vill göra ett riktigt gott intryck online. Bland annat dessa fem...
1. Storyn och den röda tråden
Din story måste hänga ihop, lev som du lär. Om du till exempel söker ett jobb inom media och både i din ansökan och på intervjun framhåller din förmåga att nätverka och bygga relationer bör du också finnas på LinkedIn och vara aktiv i ditt nätverk där. Walk the talk.
Det är också bra om du har en tydlig struktur i din LinkedIn-profil rent textmässigt, så att det är lätt att följa den röda tråden. Yrkesrubriken direkt under ditt namn ska till exempel helst hänga ihop med sammanfattningen lite längre ner (som i sin tur bör hänga ihop med vad du har gjort tidigare). Ja, du fattar. Däremot är det INGEN som nämner det här med luckor i meritförteckningen. Kan hända tittar vissa fortfarande på det, men i rådande gigekonomi är glapp mer regel än undantag.
2. Framtidsutsikterna
Det är viktigt att du skriver vad du redan kan, men också vad du vill åstadkomma framöver. För vad tittar rekryterare efter på LinkedIn? Vad du har gjort, men också vad du är kapabel till i nästa roll. Det är kanske lättare att skriva om tidigare erfarenheter, och de ska självklart finnas med i LinkedIn-profilen (skriv också korta beskrivningar utöver titel, arbetsgivare och tidsperiod). Framtiden är mer oviss och möjligen är det också jante som ger oss lite skrivkramp, men försök ändå att sätta ord på vad du kan och vill åstadkomma framöver. Någon kallar det att visa sin riktning, vilket jag tycker är bra. Även om du inte vet precis vart du ska härnäst vet du kanske i vilken riktning du vill börja gå. Använd sammanfattningen i LinkedIn-profilen för att beskriva vad du är bra på och vad du vill.
3. Din personlighet
Dina egenskaper och hur du är som person visar sig självklart vid en eventuell intervju, men det är bra om din LinkedIn-profil också speglar din personlighet. Tänk till exempel på vilken ton du använder när du skriver. Vi skriver inte talspråk, men texter kan ändå vara mer eller mindre personliga. Är du bubblig eller mer strikt, till exempel? Anpassa dina formuleringar därefter.
När du skriver om dig själv och dina egenskaper är det också bra att nämna något om vad som driver och motiverar dig. Det säger en hel del om vad du behöver för att må bra och vilken roll du kan ta på den nya arbetsplatsen.
4. Redo för nya utmaningar…
Ska vi skriva ut att vi söker jobb på LinkedIn eller inte? Här råder delade meningar. Vissa rekryterare vill ha det svart på vitt och helst redan i yrkesrubriken, så att de ser det direkt i sökresultatet när de letar efter kandidater. Det fyller också en funktion i ditt nätverk att skriva det just i yrkesrubriken, eftersom dina kontakter blir påminda om att du söker jobb varje gång du fladdrar förbi i nätverket.
Ett motargument är att yrkesrubriken i första hand bör innehålla titlar och kompetenser som gör dig tydlig och sökbar, alltså nyckelord som är unika för just dig. Då är det onödigt att ”slösa tecken” på att skriva att du är arbetssökande. Flera rekryterare jag pratat med säger också att de letar rätt kompetens, oavsett om den är tillgänglig nu eller om några månader, och att det därmed inte är så viktigt att skriva ut om du är arbetslös eller inte.
Vad som däremot är tveklöst bra är att under Jobb ange dina personliga inställningar och preferenser. Fyll i vilka jobb du är intresserad av samt om du är aktivt arbetssökande. Fyller du i här att du söker jobb aktivt kommer LinkedIn att göra dig mer synlig för alla med Recruiter-konto i 90 dagar, den boosten vill du inte missa!
5. Ditt sätt att nätverka
Slutligen säger flera av mina kontakter inom HR och rekrytering att de gillar när jobbkandidater är aktiva på LinkedIn, till exempel genom att posta statusuppdateringar. Det signalerar att du är på hugget och vågar visa framfötterna.
Vad gäller själva nätverket kan fler kontakter och ett större nätverk göra att du lättare hittar nytt jobb, men nätverket som sådant är också något rekryterare och arbetsgivare kan kika på. Att du är relationsbyggare är generellt sett bra, och känner du personer som kan betyda nya möjligheter för din kommande arbetsgivare är det ännu bättre!
Mycket att tänka på? Ta det steg för steg
Fundera först på vilken typ av läsare du vill attrahera, och vilket intryck du vill ge.
Klura sedan på vilka ord som är viktiga för att ge just det intrycket (och för att göra dig sökbar). Utgår du från en tydlig röd tråd och en lista på 10-15 nyckelord är det mycket lättare att skriva en riktigt bra LinkedIn-profil!
Börja sedan med basen, se till att tidigare erfarenheter finns med och är tydligt beskrivna.
Lägg till dina specialiteter och kärnkompetenser (här kommer många viktiga nyckelord in).
Avsluta med framtidsperspektivet (som faktiskt ofta platsar allra först, i toppen på sammanfattningen) och något om dina personliga egenskaper och drivkrafter.
Är du nöjd med det intryck du gör på LinkedIn?
... eller ligger en halvdan profil där och skvalpar? De flesta jag träffar blir förvånade över hur lite som krävs för att växla upp och få mer ut av närvaron på LinkedIn. Nu när du vet vad rekryterare tittar efter på LinkedIn kan du börja putsa ditt eget digitala skyltfönster, och en riktigt proffsig profil är en bra start!